Diamant

Wat zijn de verschillen tussen diamanten en hoe herken je kwaliteit?

Diamanten heb je in alle soorten en maten en ook in alle prijsklassen. Je hebt vast wel eens in de krant gelezen over een trouwring van enkele miljoenen, terwijl vrienden van je weer een prachtige diamanten ring hebben van enkele duizenden euro’s. Vanwaar dit grote prijsverschil?

Het verschil in prijs wordt bepaald door de 4 C’s: cut (slijpsel), carat (karaat), clarity (zuiverheid) en colour (kleur). Hoe beter een diamanten ring geslepen is, hoe duurder deze wordt. Hoe meer karaat een diamanten steen heeft, hoe gewilder deze wordt. Hoe zuiverder (minder oneffen) een diamant is, hoe populairder deze wordt. Hoe kleurlozer een diamanten ring is, hoe duurder deze wordt: elke diamant heeft namelijk een bepaalde kleur, kleurloze diamanten zijn dan ook het zeldzaamst en daarmee het duurst.

Er zijn echter ook een hoop neppe diamanten in omloop. Helaas worden veel kopers hiermee gefopt, maar soms ook degene voor wie het cadeau is… Als jij wilt weten of jouw diamanten echt zijn of niet, dan geven we jou bij dezen een aantal nuttige tips.

Gewicht, stempel en oneffenheden zijn de makkelijkste en meeste effectieve manieren om na te gaan of diamanten echt zijn. Een neppe diamant is zo’n 75% zwaarder dan een echte. Gewicht is dan ook juist een teken dat een diamant nep is. Diamanten kennen altijd wat oneffenheden, of je moet er één hebben van meerdere miljoenen. Tot slot staat er in de ring een stempel, hieruit kun je afleiden of jouw ring echt is.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *